Meteors


 
Hidrometeors
(Són meteors constituïts per partícules d'aigua)
Denominació
Símbol
Fotografia Definició
Pluja
Precipitació de gotes d'aigua que cauen des d'un núvol amb velocitat apreciable d'una manera contínua i uniforme
Plugim
Precipitació bastant uniforme de gotes d'aigua molt fines i molt pròximes unes d'unes altres que cauen des d'un núvol. La seva velocitat de caiguda és molt petita.
Pluja de fang
Precipitació en forma líquida que arrossega partícules sòlides en suspensió que queden dipositades al sòl.
Xàfec
Precipitació d'aigua líquida, caracteritzada per començar i acabar bruscament, o per variar amb violència i rapidesa d'intensitat.
Neu
Precipitació de cristalls de gel, aïllats o aglomerats, que cauen des d'un núvol. Si la temperatura de l'aire no ha baixat molt, llavors els cristalls s'uneixen entre si, formant flocs.
Neu al terra
Acumulació de flocs de neu sobre el terra. Cal fer esment si la neu cobreix el 50% de la superfície.
Ruixat de neu
Precipitació de cristalls de gel que cau de manera sobtada, però no intensa.
Aiguaneu
Precipitació de cristalls de gel a mig fondre. Es produeix en temperatures entre 2 i 4°C
Neu granulada
Precipitació de cristalls de gel de forma arrodonida i compacta.
Calabruix tou
Precipitació de neu barrejada amb gel.
Calamarsa
Precipitació, en forma de patacs, de partícules de gel translúcides de forma esfèrica, cònica o irregular que cauen des d'un núvol ja sigui separadament o aglomerats en blocs irregulars.
Pedra
Precipitació, en forma de patacs, de partícules de gel de major grandària que la calamarsa.
Prismes de gel
Calamarsó, calamarsa lleugera de grans molt menuts.
Gelada
Consisteix en la congelació directa de la humitat del sòl al passar l'aigua d'estat gasós al sòlid (per sublimació).
Pluja/plugim
engelant
Precipitació en estat líquid amb temperatures inferiors als 0°C arran de terra. Les gotes es congelen només tocar el terra.
Rosada
Es denomina rosada a les gotes d'aigua que es formen sobre la superfície d'objectes, particularment sobre la pastura o l'herba durant una nit freda i serena.
Gebre
Dipòsit de gel d'aspecte cristal·lí, apareixent molts cops en forma d'escates, de plomes o de ventalls. Quan la temperatura és inferior a 0°C, la rosada es congela produint-se el gebre
Gebrada compacta
Situació de temperatures inferiors a 0°C però amb aire eixut. No es forma gel sobre els objectes
Boira
Suspensió en l'aire de gotetes d'aigua molt petites, habitualment microscòpiques. La boira forma un vel blanquinós que cobreix el paisatge i redueix la visibilitat horitzontal en la superfície a menys d'un quilòmetre.
Boirina
Similar a la boira, però amb una visibilitat major, entre 1 i 10 quilòmetres, que forma generalment un vel molt més prim i grisenc que cobreix el paisatge.
Boira gebradora
Boira en un ambient igual o inferior a 0°
Broma
Similar a la boira i la boirina, però menys intensa. En la boirina no es nota la sensació d'humitat i de fred que hi ha en la boira. Té un color més o menys grisenc.


 
Litometeors
(Són meteors constituïts per partícules sòlides i seques)
Denominació
Símbol
Fotografia Definició
Calitja
Suspensió en l'atmosfera de partícules seques tan diminutes que donen al cel una aparença opalescent. La calima forma un vel sobre el paisatge, els colors del qual apareixen sense lluentor i amb tonalitats distorsionades.
Pols
Suspensió en l'aire de partícules de sorra petita, aixecades des del sòl abans del moment de l'observació per una tempesta de pols o de sorra.
Fum
Suspensió en l'atmosfera de petites partícules procedents de diverses combustions.
Torb
O conegut també per Rufa. Conjunt de partícules de neu aixecades pel vent fins a poca altura sobre el sòl. La visibilitat no es redueix sensiblement al nivell de la mirada de l'observador.
Borrufa
Ventada violenta que redueix considerablement la visibilitat.
Borralló
Conjunt de flocs de neu aixecats pel vent fins a poca altura sobre el sòl. La visibilitat no es redueix sensiblement al nivell de la mirada de l'observador.
Sorra
Conjunt de partícules de sorra aixecades amb violència del sòl per un vent fort i turbulent fins a grans altures.
Tempesta de sorra
Conjunt de partícules de pols o de sorra aixecades amb violència del sòl per un vent fort i turbulent fins a grans altures.
Remolí de pols
Conjunt de partícules de pols o de sorra acompanyades de vegades de petits residus, aixecats del sòl en forma d'una columna giratòria i d'altura variable, amb eix sensible vertical i de poc diàmetre.


 
Eolometeors
(En aquests meteors, el vent, intervé d'una forma més decisiva i directa)
Denominació
Símbol
Fotografia Definició
Torbonada
Ruixat de vent. L'aspecte del cel és generalment borrascós, però no es descobreixen núvols ombrívols. S'inicia amb vent feble o moderat, després el vent fluix cessa per a entrar el vent dur.
Tromba
Fenomen que consisteix en un remolí de vent, sovint intens, la presència del qual es manifesta per una columna nuvolosa o per un con nuvolós invertit en forma d'embut. Si es produeix a mar rep el nom de mànega, tromba marina o fibló (a Mallorca)


 
Electrometeors
(Són una manifestació visible o audible de l'electricitat atmosfèrica)
Denominació
Símbol
Fotografia Definició
Tempesta
Una o diverses descàrregues brusques d'electricitat atmosfèrica, que es manifesta per un centelleig breu i intens (llampec) i per un soroll sec o un retrunyent sord (tro).
Llamp
Manifestació lluminosa que acompanya a una descàrrega brusca d'electricitat atmosfèrica. Aquesta descàrrega pot saltar d'un núvol o produir-se dins del mateix.
Tro
Soroll sord o retrunyent que acompanya al llampec.
Foc de Sant Elm
Descarrega elèctrica lluminosa en l'atmosfera, més o menys contínua i d'intensitat feble o moderada que emana dels objectes elevats.


 
Fotometeors
(Són fenòmens lluminosos engendrats per la reflexió, refracció, difracció o interferències de la llum)
Denominació
Símbol
Fotografia Definició
Arc de Sant Martí
Grup d'arcs concèntrics, els colors del qual són el vermell, taronja, groc, verd, blau, violeta i morat, engendrats per la llum solar sobre una pantalla de gotes d'aigua en l'atmosfera.
Arc acromàtic
Arc de franja única de color blanc i que apareix en dies amb boira.
Corona lunar
Fenomen òptic que consisteix en una sèrie d'anells acolorits (normalment, no més de tres), al voltant de la lluna. És causat per la difracció o la dispersió de la llum en núvols prims o la boira.
Corona solar
Fenomen òptic que consisteix en una sèrie d'anells acolorits (normalment, no més de tres), al voltant del sol. És causat per la difracció o la dispersió de la llum en núvols prims o la boira.
Espectre de Broken
També conegut com a Corona d'Ulloa. Les glòries es formen al difractar-se la llum entorn d'objectes opacs. La llum es concentra en una zona al voltant de l'objecte, zona que està per tant més il·luminada i contrasta fortament amb l'ombra de l'objecte a la qual envolta. Fa l'efecte de ser una aurèola de sant.
Halo lunar
Fenomen òptic, en forma d'anell, amb centre en la lluna. Es produeix per la reflexió de la llum de la lluna sobre els cristalls de gel dels núvols.
Halo solar
Fenomen òptic, en forma d'anell, amb centre en el sol. Es produeix per la reflexió de la llum del sol sobre els cristalls de gel dels núvols.
Irisació
Colors observats en els núvols, bé siguin barrejats o bé amb aspecte de bandes sensiblement paral·leles als contorns dels núvols.
Miratge
Fenomen que consisteix a veure els objectes llunyans com si es reflectissin en un llac imaginari o bé cap amunt, com si es tingués un mirall damunt.
Parheli
Fenomen òptic conegut com a fals sol i que es produeix per reflexió/refracció de la llum del sol.